Blog

16.11.2022

Изграждане на баня в стара къща

За изграждане на баня в старата българска къща най-безопасно е да се следват консервативните строителни подходи – без бетонна плоча и метални конструкции.

Изграждането на баня в старата къща е възможно с естествени материали и с дървена конструкция. Тъй като изливането на бетонна плоча е свързано с потенциална опасност от увреждане на дървената конструкция, не е препоръчително да се прибягва до този метод при обособяване на санитарни помещения в стара къща. Водата, която се съдържа в бетона, след изливането на плочата остава в къщата и вреди на дървото. Това може да доведе до поява на гъби, плесени и гнилостни процеси в дървото.

Консервативният начин, който прилагат за прокарване на ВиК инсталация, е следният: първо върху старите греди се прави дървена скара и се повдига нивото на даденото помещение, предназначено за бъдеща баня или тоалетна. След това се полагат дървени дъски в обратната посока, така че да се получи дървена решетка. Това отнема от височината на помещението, но е много по-успешо решение за старата къща, където конструкцията е дървена. Решетката се прави с височина около 10 см и след това се укрепва добре.

В така направената дървена конструкция се инсталират всички канализационни тръби. Вътре може да се постави и топлоизолация – каменна минерална вата, но може изолацията да бъде кирпич и слама. Отгоре решетката се покрива с ввлагоустойчив шперплат или гипсофазер. Върху така направения под се полага течна хидроизолация и може да се лепят плочки.

Без категория
За adminakan

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • 5 × 1 =