Blog

01.12.2022

Цени и ценообразуване

Характеристика за Еднофамилна жилищна сграда на два етажа

Строежът на къщи не се поддава на типизирани цени, защото се строи на различни типове терени, метериалите и работниците се возят на различни разтояния и най важното, всеки собственик изисква различно изпълнение с различни материали.

Същевременно всеки, който ще строи къща иска да знае колко би му струвала тя, преди да започне да инвестира за проучване и проектиране.

Тази таблица която сме създали, може да помогне успешно за една груба ориентация.

Колкото и голяма или малка да е къщата, цената на земните работи, конструкцията и покрива за м2 бруто площ по таблицата ще бъде вярна.

Довършителните работи са в зависимост от възможностите и вкуса на инвеститора, но долната им граница е също лесно определима по таблицата.

Разликата между проучвателните и действителните стойности в част инсталации също не би имало.

Комуналните връзки и благоустрояването при ценообразуването на къщи винаги крият изненади. В таблицата е поставена минимална цена за връзка с общите мрежи минаващи по улицата. Не бива да се забравя, че в цената Комунални връзки влиза подходът и тротоарът около сградата.

Размерът на допълнителните разходи, които се калкулира при изпълнението на къщата се формира под влиянието на преки и косвени фактори и често води до ценови изненади.

Използван източник:

списание Строителен Обзор 7-8 /2014

Според нас чудесно отразява истината за строителните сметки.

Без категория
За adminakan

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • seventeen − sixteen =